Η Ομάδα

Το έργο του Κοινωνικού Άτλαντα Θεσσαλονίκης αναλαμβάνει ο Τομέας Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ, στον οποίο εντάσσεται η Ερευνητική Μονάδα για τις Πόλεις του Ευρωπαϊκού Νότου.

Την ομάδα Επιστημονικής Επιμέλειας του Άτλαντα αποτελούν η Εύη Αθανασίου, καθηγήτρια ΑΠΘ, ο Λουκάς Τριάντης, επίκουρος καθηγητής ΑΠΘ (συντονιστής) και η Χάρις Χριστοδούλου, αναπληρώτρια καθηγήτρια ΑΠΘ. Την υποστήριξη στην επεξεργασία του χαρτογραφικού υλικού αναλαμβάνει ο Κώστας Χελιώτης, δρ. αρχιτέκτονας μηχανικός.

Τα μέλη της Συντακτικής Επιτροπής που αξιολογούν τα κείμενα είναι η Εύη Αθανασίου, καθηγήτρια ΑΠΘ, ο Σταύρος Αλιφραγκής, εκλ. επίκουρος καθηγητής ΠΑΔΑ, η Αθηνά Βιτοπούλου, αναπληρώτρια καθηγήτρια ΑΠΘ, η Ελισάβετ Θωίδου, καθηγήτρια ΑΠΘ, ο Λουκάς Τριάντης, επίκουρος καθηγητής ΑΠΘ, ο Πάνος Χατζηπροκοπίου, αναπληρωτής καθηγητής ΑΠΘ και η Χάρις Χριστοδούλου, αναπληρώτρια καθηγήτρια ΑΠΘ. Ανάλογα με το θέμα τους, τα υποψήφια λήμματα αξιολογούνται κατά περίπτωση και από άλλες/-ους συνεργάτες.

Ο Κοινωνικός Άτλας Θεσσαλονίκης βασίζεται ουσιαστικά στους συγγραφείς του, νεότερες/-ους και πιο έμπειρες/-ους ερευνήτριες και ερευνητές που συμβάλλουν στο εγχείρημα με το έργο τους. Βασική επιδίωξη είναι η ομάδα των συγγραφέων να διευρύνεται συνεχώς.

Η ιδέα της δημιουργίας του Κοινωνικού Άτλαντα Θεσσαλονίκης προέκυψε από συζητήσεις με τους επιμελητές του Κοινωνικού Άτλαντα Αθήνας, Θωμά Μαλούτα, ομότιμο καθηγητή Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και Σταύρο Σπυρέλλη, Ερευνητή Β’ ΕΚΚΕ.

Το εγχείρημα του Άτλαντα προχώρησε με τις ευνοϊκές προϋποθέσεις που δημιούργησε η στήριξη από το Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ, Θεσσαλονίκη.

Σχεδιασμός λογότυπου: POINTBLANK – Χρήστος Τσολερίδης

Σχεδιασμός ιστότοπου: Sociality

Γλωσσική επιμέλεια κειμένων: Γιάννης Κοτσιφός

Φιλοξενία ιστότοπου: Κέντρο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης – ΚΗΔ ΑΠΘ

Επιστημονική επιμέλεια

Ευαγγελία Αθανασίου

Η Ευαγγελία Αθανασίου είναι αρχιτέκτων μηχανικός (ΑΠΘ), συνέχισε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο του York (MA) και το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου (PhD).

Εκπόνησε την διδακτορική της διατριβή στην θεματική περιοχή της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας των πόλεων. Έχει διδάξει στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ. Από το 2009, είναι καθηγήτρια στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, όπου διδάσκει μαθήματα πολεοδομικού και αστικού σχεδιασμού. Έχει δημοσιεύσει σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια με κύριους άξονες την κριτική θεώρηση της αστικής βιωσιμότητας, την αστική πολιτική οικολογία, τους σύγχρονους μετασχηματισμούς στη διαχείριση του δημόσιου χώρου και τον συμμετοχικό σχεδιασμό.

Λουκάς Τριάντης

Επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΑΠΘ με γνωστικό αντικείμενο Πολεοδομικός και Αστικός Σχεδιασμός και Διαδικασίες Παραγωγής του Χώρου.

Αρχιτέκτονας μηχανικός (ΕΜΠ) με μεταπτυχιακές σπουδές αστικής γεωγραφίας (LSE) και διδακτορικό δίπλωμα πολεοδομίας-χωροταξίας (ΕΜΠ).

Έχει εργαστεί ως πολεοδόμος-χωροτάκτης μελετητής (2009-2015), ως ειδικό επιστημονικό προσωπικό στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (2017-2019), και ως συντονιστής του Athens Urban Age Task Force του LSE Cities-Urban Age (2020-2022). Τα ερευνητικά του ενδιαφέρονται εστιάζουν στις κοινωνικές, πολιτικές και θεσμικές όψεις του σχεδιασμού, της ανάπτυξης και της διακυβέρνησης του χώρου.

ltriantis@arch.auth.gr

Χάρις Χριστοδούλου

Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Α.Π.Θ. με γνωστικό αντικείμενο τον αστικό – πολεοδομικό σχεδιασμό και σύγχρονα ζητήματα αστικής γεωγραφίας.

Τα επιστημονικά ενδιαφέροντα της αναφέρονται στους αστικούς μετασχηματισμούς, διαδικασίες σχεδιασμού και προγράμματα παρεμβάσεων στον αστικό, περιαστικό και αστικοποιούμενο εξωαστικό χώρο, με φροντίδα για την ανθρώπινη συγκρότηση των σύγχρονων πόλεων, οικισμών και τοπίων. Κύριο πεδίο έρευνάς της είναι η πόλη και ο ευρύτερος χώρος της Θεσσαλονίκης. Έχει συνεργαστεί για πάνω από 20 χρόνια με Δήμους στην Ελλάδα και έχει λάβει διεθνείς διακρίσεις για σχέδια αστικού σχεδιασμού.

christodoulou@arch.auth.gr

Χαρτογραφική επιμέλεια

Κώστας Χελιώτης

Ο Κώστας Χελιώτης είναι ερευνητής και προγραμματιστής. Τα βασικά ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι τα χωρικά μοντέλα και υπολογιστικές εξομοιώσεις, η ανάλυση και οπτικοποίηση δεδομένων, και η χαρτογραφία.

Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (2012), και έχει MRes (2013) και Διδακτορικό (2019) στην Προηγμένη Χωρική Ανάλυση, από το Centre for Advanced Spatial Analysis (CASA), University College London.

Συντακτική επιτροπή

Σταύρος Αλιφραγκής

Ο Δρ Σταύρος Αλιφραγκής είναι απόφοιτος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (2002).

Έχει τίτλους μεταπτυχιακών σπουδών στην αρχιτεκτονική και την κινούμενη εικόνα από το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου του Cambridge (2003) και στην αρχιτεκτονική θεωρία και ιστορία από τη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (2004). Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος από το Πανεπιστήμιο του Cambridge (2010). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα γεφυρώνουν την αρχιτεκτονική ιστορία και θεωρία με την τέχνη.

Αθηνά Βιτοπούλου

H Αθηνά Βιτοπούλου είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΑΠΘ (αρχιτέκτονας μηχ. ΑΠΘ, DEA Projet architectural et urbain:

théories et dispositifs, Ecoles d’Architecture και Institut Français d’Urbanisme-Université Paris 8, διδακτορικό EHESS, Paris, Grand Prix de Thèse sur la Ville 2011). Διαθέτει πλούσιο ερευνητικό, εκπαιδευτικό και συγγραφικό έργο σε θέματα που σχετίζονται με τη θεωρία και την πρακτική του βιώσιμου αστικού και πολεοδομικού σχεδιασμού, τον περιβαλλοντικό σχεδιασμό, τις αστικές πολιτικές, τις πολιτικές γης, τους μηχανισμούς και τις διαδικασίες διαμόρφωσης του αστικού χώρου, την ιστορία των πόλεων και του πολεοδομικού σχεδιασμού, το θεσμικό πλαίσιο του χωρικού σχεδιασμού, την προστασία και ανάδειξη της αστικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Επιστημονικές της εργασίες έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά, πρακτικά συνεδρίων και συλλογικούς τόμους. Έχει συμμετάσχει σε εθνικά και ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα και ως μέλος ομάδας έργου σε μελέτες και αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς αστικού και πολεοδομικού σχεδιασμού. Έχει υπάρξει μέλος της οργανωτικής και επιστημονικής επιτροπής συνεδρίων, συμποσίων, ημερίδων και εργαστηρίων σχεδιασμού και έχει συμμετάσχει στην οργάνωση, την τεκμηρίωση και τον σχεδιασμό αρχιτεκτονικών εκθέσεων.

Ελισάβετ Θωίδου

H Ελισάβετ Θωίδου, είναι καθηγήτρια Χωροταξίας και Περιφερειακού Σχεδιασμού στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης

(ΤΜΧΑ) της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ. Είναι διπλ. Αρχιτέκτονας Μηχανικός (ΑΠΘ, 1983) με μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Περιφερειακή Ανάπτυξη (Πάντειο Πανεπιστήμιο, 1991) και διδακτορικό δίπλωμα από το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ / Τομέας Πολεοδομίας Χωροταξίας και Περιφ. Ανάπτυξης (2005). Από το 2006 δίδαξε/διδάσκει θεωρητικά και εργαστηριακά μαθήματα χωρικού σχεδιασμού στοΤΜΧΑ. Δίδαξε σε Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών των Τμημάτων Πολιτικών Μηχανικών και Τοπογράφων και Αγρονόμων Μηχανικών του ΑΠΘ, του Τμήματος Γεωγραφίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου. Διδάσκει στο ΔΠΜΣ Τουρισμός και Τοπική Ανάπτυξη του ΑΠΘ και από το 2018 στο ΠΜΣ Χωρικός Σχεδιασμός για Βιώσιμη και Ανθεκτική Ανάπτυξη του ΤΜΧΑ, στο οποίο ήταν διευθύντρια (2028-2020). Είναι Πρόεδρος του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης (2020-2022/2022-λήξη 2025). Έχει εργαστεί για μεγάλο διάστημα στον δημόσιο τομέα ως διπλωματούχος μηχανικός για θέματα χωρικής ανάπτυξης και σχεδιασμού, διαχείρισης φυσικών πόρων, πολιτικής συνοχής της ΕΕ σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Έχει δημοσιευμένο και ερευνητικό έργο για θέματα χωρικού σχεδιασμού / χωροταξίας / χωρικής ανάπτυξης στην Ελλάδα και την Ευρώπη με έμφαση τα τελευταία χρόνια σε ζητήματα κρίσης, κλιματικής αλλαγής και ανθεκτικότητας των πόλεων και των περιφερειών.

Πάνος Χατζηπροκοπίου

Ο Πάνος Χατζηπροκοπίου είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης (Πολυτεχνική Σχολή ΑΠΘ),

όπου διδάσκει μαθήματα ανθρωπογεωγραφίας και κοινωνιολογίας των πόλεων. Σπούδασε Οικονομικά (Παν/μιο Μακεδονίας), Κοινωνιολογία (Essex) και Ανθρωπογεωγραφία (Sussex).

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζουν στις διαδικασίες εγκατάστασης, κατοίκησης και κοινωνικο-οικονομικής ενσωμάτωσης μεταναστευτικών πληθυσμών σε αστικά περιβάλλοντα, καθώς και σε ζητήματα αστικής κοινωνικής γεωγραφίας που σχετίζονται με την ποικιλότητα και τις ανισότητες στο χώρο της πόλης, το ζήτημα της κατοικίας και τους αστικούς μετασχηματισμούς.

Συγγραφείς

Σωτηρία Αλεξιάδου

Εντεταλμένη Διδάσκουσα- Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πολυτεχνικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Η Σωτηρία Αλεξιάδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (2007). Παρακολούθησε το MSc. in Urban Strategies, Universität für Angewandte Kunst Wien (2010) και το MSc. Προστασία, Συντήρηση & Αποκατάσταση Μνημείων Πολιτισμού, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (2016). Έλαβε το διδακτορικό της δίπλωμα από το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (2022). Η έρευνά της επικεντρώνεται στην αρχιτεκτονική και τους μηχανισμούς αστικής ανάπτυξης του 20ου αι. Συμμετείχε σε ομάδες διδασκαλίας μαθημάτων αρχιτεκτονικού σχεδιασμού στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και σε ομάδες σχεδιασμού αρχιτεκτονικών διαγωνισμών με διακρίσεις. Τα ερευνητικά και αρχιτεκτονικά της έργα έχουν δημοσιευτεί και παρουσιαστεί σε συνέδρια και εκθέσεις.

sosoalex@gmail.com

Αθηνά Αραμπατζή

Επιστημονική Υπεύθυνη Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια, Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης, ΑΠΘ

Η Αθηνά Αραμπατζή είναι Επιστημονική Υπεύθυνη Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια ΕΛΙΔΕΚ στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ. Είναι κάτοχος Διδακτορικού Τίτλου στην Κοινωνική Γεωγραφία (Παν/μιο του Λιντς, ΗΒ) και Μεταπτυχιακών Τίτλων στην Αστική Κοινωνιολογία (Παν/μιο του Άμστερνταμ) και την Αρχιτεκτονική (ΑΠΘ). Το ερευνητικό της έργο επικεντρώνεται στις Αστικές Σπουδές και, συγκεκριμένα, στην κοινωνική καινοτομία, την αστική διακυβέρνηση και τα κοινωνικά κινήματα, ενώ έχει δημοσιεύσει σε σειρά διεθνών επιστημονικών περιοδικών.

athinaarampatzi@yahoo.com

Γεώργιος Γριτζάς

Ο Γιώργος Γριτζάς είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης (ΤΜΧΑ) του ΑΠΘ με αντικείμενο:

«Γεωγραφική Ανάλυση και Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία για τη Χωρική Ανάπτυξη». Επίσης, είναι Διευθυντής στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία» (ΚΑΟ) στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ). Διδάσκει, Συμμετοχικό σχεδιασμό, Κοινωνική-Αλληλέγγυα Οικονομία, Κοινωνική Καινοτομία, Κοινά, Γεωγραφία, Χωρική “Ανάπτυξη”. Είναι επιβλέπων σε 5 διδακτορικές διατριβές (κυκλική οικονομία / κοινά, ενεργειακές κοινότητες, δικτύωση εγχειρημάτων Κοινωνικής Οικονομίας, «ανάπτυξη» ορεινών περιοχών), ενώ ήταν επιβλέπων σε δύο που ολοκληρώθηκαν (εναλλακτικά αγροτροφικά δίκτυα, δημόσιος χώρος / κοινά και χωρικός σχεδιασμός).

ggritzas@plandevel.auth.gr

Ειρήνη Ηλιοπούλου

Η Ειρήνη Ηλιοπούλου είναι Αρχιτέκτων Μηχ/κός – Πολεοδόμος, Διδάκτωρ του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του TU-Berlin (summa cum laude)

και Διπλωματούχος του Αριστοτελείου Παν/μίου Θεσσαλονίκης. Η εμπειρία της περιλαμβάνει συγγραφή προτάσεων, διαχείριση και συμμετοχή σε ευρωπαϊκά και εθνικά ερευνητικά/ αναπτυξιακά προγράμματα, μελέτες εκτίμησης αντικτύπου και αξιολόγησης εφαρμογής, μελέτες αστικού σχεδιασμού, κοινοτικές και πολιτιστικές δράσεις. Τα ερευνητικά και επαγγελματικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη Συμμετοχή των Πολιτών στην Ολοκληρωμένη Χωρική Ανάπτυξη, στις Κοινωνικο-Χωρικές Συγκρούσεις και στο ρόλο του Πολιτισμού στη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη.

Irene.iliopoulou@gmail.com

Νάντια Καλαρά

Η Νάντια Καλαρά, ΜΑ, PhD, είναι εικαστικός καλλιτέχνης και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.

Έχει διδάξει επίσης στα τμήματα Αρχιτεκτόνων των Πανεπιστημίων Θεσσαλίας και Πατρών. Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Το έργο της επιχειρεί να δημιουργήσει μια διαλεκτική μεταξύ ιστορίας, τοπίου και αρχιτεκτονικής. Πραγματεύεται την έννοια του αποσπάσματος, την εμπειρία του ερειπίου, την παράδοση της τοποειδικής τέχνης, την περιήγηση ως μεθοδολογικό εργαλείο. Η πρακτική της διατρέχει πολλά μέσα και υλικά. Συχνά, η εκθεσιακή διάταξη δημιουργεί μια σύνθετη αντιληπτική κατάσταση θέασης, επίσκεψης και ανάγνωσης. Καλέι τον θεατή σε μια ανασυγκρότηση του νοήματος του χώρου διατυπώνοντας σχόλια πάνω στη φύση και τη συνθήκη της αναπαράστασης.

nadia.kalara@gmail.com

Νίκος Καλογήρου

Ο Νίκος Καλογήρου το 1975 πήρε το δίπλωμα του Αρχιτέκτονα (ΠΣ ΑΠΘ). Συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στο Παρίσι στην Ιστορία,

Γεωγραφία και Δημογραφία των Πληθυσμών και Κοινωνικών Ομάδων (DEA, EHESS, 1976), στην Πολεοδομία (Certificat, 1976, Diplôme de Formation Supérieure, 1979, CRU) και στη Γεωγραφία (DEA στην Περιφερειακή και Αστική Ανάλυση-Διαχείριση, Paris 1-Panthéon- Sorbonne, 1977). Το 1979 πήρε διδακτορικό δίπλωμα από το πανεπιστήμιο Paris 1-Panthéon- Sorbonne.

Είναι ομότιμος καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων ΠΣ ΑΠΘ. Έχει διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής στην ΑΑ του Λονδίνου (1991-1993), ως καθηγητής και διευθυντής στα μεταπτυχιακά προγράμματα «Περιβαλλοντικός Σχεδιασμός Κτιρίων και Πόλεων» (2000-2019) του ΕΑΠ, «Μουσειολογία-Διαχείριση Πολιτισμού» (2013-2022) και «Περιβαλλοντικός Αρχιτεκτονικός και Αστικός Σχεδιασμός» (2015-σήμερα) του ΑΠΘ.

Έχει σημαντικό διοικητικό έργο στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ (αν. πρόεδρος 2001-2005 και 2017-2019, πρόεδρος 2005-2009 και 2013-2017), στη Σχολή Αρχιτεκτόνων στα Χανιά (2003-2005) και στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης ΑΠΘ (αν. πρόεδρος 2004-2008, πρόεδρος 2008-2010).

Έχει συγγράψει περισσότερα από 150 επιστημονικά άρθρα σε περιοδικά, τόμους και πρακτικά συνεδρίων. Έχει συγγράψει ή επιμεληθεί 38 βιβλία και τεύχη. Συμμετείχε ως υπεύθυνος ή κύριος ερευνητής σε 35 ερευνητικά προγράμματα που ανατέθηκαν από διάφορους φορείς (Ευρωπαϊκή Ένωση, Υπουργεία, Δήμοι, ΑΕΙ και Εταιρείες). Επιπλέον, ως ενεργός πολίτης, συμμετέχει στο διάλογο για θέματα της ειδικότητάς του με περισσότερα από 100 άρθρα στον τύπο και στο διαδίκτυο, καθώς και με παρουσιάσεις των απόψεών του σε πολυάριθμες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές.

Το ερευνητικό και εφαρμοσμένο έργο του εκτείνεται στους τομείς της σύνθεσης, του αστικού σχεδιασμού, της πολεοδομίας και της επανάχρησης. Το εφαρμοσμένο έργο του έχει παρουσιαστεί με περισσότερες από 130 δημοσιεύσεις στον ειδικό αρχιτεκτονικό τύπο και σε εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Συμμετείχε στην επιμέλεια και διοργάνωση περισσότερων από 20 σημαντικών αρχιτεκτονικών εκθέσεων με κορωνίδα την έκθεση στο Ελληνικό Περίπτερο της 17ης Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας (2021).

Το συνθετικό έργο του έχει τιμηθεί με 32 βραβεία και διακρίσεις σε πανελλήνιους και διεθνείς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς. Το 2023 του απονεμήθηκε ο τίτλος του Ιππότη του Τάγματος των Ακαδημαϊκών Φοινίκων από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Νεολαίας της Γαλλικής Δημοκρατίας μετά από πρόταση του Υπουργείου της Ευρώπης και των Εξωτερικών.

Μαρία Καραγιάννη

​​Η Μαρία Καραγιάννη είναι Αρχιτεκτόνισσα-Πολεοδόμος με εξειδίκευση στον πολεοδομικό σχεδιασμό, την κατοικία και το αστικό περιβάλλον.

Σπούδασε Αρχιτέκτονας-Μηχανικός στο ΑΠΘ και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές πάνω στην Παγκόσμια Αστική Ανάπτυξη και τον Πολεοδομικό Σχεδιασμό στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ. Το 2019, απέκτησε το διδακτορικό της τίτλο ως υπότροφος του ΙΚΥ από τον Τομέα Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, του Τμήματος Αρχιτεκτόνων – Μηχανικών, ΑΠΘ πάνω στον πολεοδομικό σχεδιασμό, τους δημόσιους χώρους πρασίνου και τα αστικά κοινά. Εργάζεται ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια ΕΛΙΔΕΚ στο ΕΜΠ και ως διδάσκουσα στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ.

maria.a.karagianni@gmail.com

Γαρυφαλλιά Κατσαβουνίδου

Η Γαρυφαλλιά Κατσαβουνίδου, Δρ. Αρχιτέκτων Μηχανικός, είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης ΑΠΘ.

Ξεκίνησε την καριέρα της με τον σχεδιασμό και την επίβλεψη δημόσιων έργων κυρίως της αστικής κλίμακας και στην συνέχεια απέκτησε εμπειρία αλλά και περαιτέρω εκπαίδευση στα θέματα της αστικής ανάπτυξης, των ευρωπαϊκών και εθνικών αστικών πολιτικών καθώς και του στρατηγικού – επιχειρησιακού σχεδιασμού. Σήμερα εργάζεται ως Προϊσταμένη του τμήματος Πολεοδομικού Σχεδιασμού & Εφαρμογών Κεντρικής Μακεδονίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης.

kourtiprs@gmail.com

Ματίνα Καψάλη

Μεταδιδακτορική ερευνήτρια – Υπότροφος Urban Studies Foundation, University of Manchester,

Η Ματίνα Καψάλη είναι αστική γεωγράφος και πολεοδόμος. Σπούδασε Αρχιτέκτονας Μηχανικός στο Α.Π.Θ. και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ στον τομέα της Παγκόσμιας Αστικής Ανάπτυξης και του Πολεοδομικού Σχεδιασμού. Το 2019, ολοκλήρωσε τη διδακτορική της διατριβή στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Α.Π.Θ. με θέμα “The politics of urban commons: Participatory urbanism in Thessaloniki during the 2010 crisis” (Υπότροφος ΙΚΥ). Έχει δημοσιεύσει σε διεθνή και εθνικά επιστημονικά περιοδικά με κριτές και βιβλία και έχει παρουσιάσει τα ερευνητικά αποτελέσματα των εργασιών της σε διεθνή και εθνικά συνέδρια. Οι τομείς ενδιαφέροντός της είναι τα αστικά κοινά, τα αστικά πολιτικά κινήματα, η στέγαση και ο δημόσιος χώρος.

Kapsali.matina@gmail.com

Βασίλης Κολώνας

Απόφοιτος του τμήματος Aρχιτεκτόνων του AΠΘ ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι στους τομείς Ιστορίας της Τέχνης, Μουσειολογίας και Αναστήλωσης Ιστορικών μνημείων.

Από το 2002-2022, καθηγητής στο Tμήμα Aρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Βασικός συντελεστής και υπεύθυνος ελληνικών και ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων σχετικών με τη μελέτη και την έρευνα της Iστορίας της αρχιτεκτονικής του 19ου και 20ού αιώνα στην Eλλάδα και τις χώρες της ανατολικής Mεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας. Έχει εργασθεί ως ερευνητής και έχει διδάξει σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ, του Καναδά και της Γαλλίας.
Μέλος της διεθνούς επιστημονικής επιτροπής της European Association of Urban History (2012-2022) . Είναι συγγραφέας 10 μονογραφιών.
colonas10@gmail.com

Παρασκευή Κούρτη

Η Παρασκευή Κούρτη είναι Αρχιτέκτων μηχανικός με διδακτορικό δίπλωμα στον τομέα του πολεοδομικού σχεδιασμού.

Η Ματίνα Καψάλη είναι αστική γεωγράφος και πολεοδόμος. Σπούδασε Αρχιτέκτονας Μηχανικός στο Α.Π.Θ. και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ στον τομέα της Παγκόσμιας Αστικής Ανάπτυξης και του Πολεοδομικού Σχεδιασμού. Το 2019, ολοκλήρωσε τη διδακτορική της διατριβή στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Α.Π.Θ. με θέμα “The politics of urban commons: Participatory urbanism in Thessaloniki during the 2010 crisis” (Υπότροφος ΙΚΥ). Έχει δημοσιεύσει σε διεθνή και εθνικά επιστημονικά περιοδικά με κριτές και βιβλία και έχει παρουσιάσει τα ερευνητικά αποτελέσματα των εργασιών της σε διεθνή και εθνικά συνέδρια. Οι τομείς ενδιαφέροντός της είναι τα αστικά κοινά, τα αστικά πολιτικά κινήματα, η στέγαση και ο δημόσιος χώρος.

Kapsali.matina@gmail.com

Σάσα Λαδά

Λόης Λαμπριανίδης

​​Αφ. Καθηγητής, Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Πρώην Γενικός Γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων, Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης.

Είναι οικονομικός γεωγράφος (πτυχίο – ΑΠΘ 1977, MA –Sussex 1978, Ph.D. -LSE 1983). Έχει συγγράψει πάνω από 80 επιστημονικά άρθρα και 17 βιβλία, μόνος ή σε συνεργασία, μεταξύ των οποίων: (2024) Αναζητώντας τον άλλο δρόμο. (2021) Η γεωγραφική, επιστημονική και επαγγελματική κινητικότητα των Ελλήνων διδακτόρων. (2021) Brain drain στην Ελλάδα. (2021) Θέλουμε ανάπτυξη; (2016) Χωρική ανάπτυξη και ανθρώπινο δυναμικό. (2011) Επενδύοντας στη φυγή. (2008) Η Θεσσαλονίκη στο μεταίχμιο. (2008) The Moving Frontier. (2004) The future of Europe’s rural peripheries. (2001) Αλβανοί μετανάστες στη Θεσσαλονίκη. (2001) Οικονομική Γεωγραφία. (1993) Περιφερειακά πανεπιστήμια στην Ελλάδα.

Ηλιάννα Μάγγου

Χωροτάκτης πολεοδόμος, απόφοιτη του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής

του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με μεταπτυχιακές σπουδές στον Περιβαλλοντικό Σχεδιασμό στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και ειδίκευση στη χωροχρονική μεταβολή χρήσεων γης εντός προστατευόμενων περιοχών. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα υποστηρίζοντας χωροταξικές και πολεοδομικές μελέτες. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν την κοινωνική και αστική γεωγραφία, τη χωρική ανάλυση μέσω συστημάτων γεωγραφικών πληροφοριών, τις χρήσεις γης και τη χωροχρονική μεταβολή τους.

iliannamangou@hotmail.com

Στράτος Ναλμπάντης

Ο Στράτος Ναλμπάντης είναι Γεωγράφος (Πανεπιστήμιο Αιγαίου) και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης

στην Πολεοδομία και Χωροταξία (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), ως υπότροφος του ΙΚΥ. Την περίοδο αυτή εκπονεί τη διδακτορική του διατριβή στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, στο πεδίο των Εναλλακτικών Οικονομιών. Ο κος Ναλμπάντης συμμετέχει ως ερευνητής σε προγράμματα που σχετίζονται με τις Δικτυώσεις της Κοινωνικής Οικονομίας και την Κοινωνική Καινοτομία, ενώ παράλληλα έχει εργασιακή εμπειρία σε διεθνείς ΜΚΟ καθώς και στον ΔΟΜ.

enalmpant@plandevel.auth.gr

Σωκράτης Σεϊτανίδης

Ο Σωκράτης Σεϊτανίδης είναι επαγγελματίας πολεοδόμος-χωροτάκτης. Είναι διδάκτορας Α.Π.Θ. στο θέμα «Χωρικός Σχεδιασμός και Κοινά».

Σπούδασε Χωροταξια, Πολεοδομία και Περιφερειακή Ανάπτυξη (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) και είναι κάτοχος μεταπτυχιακών τίτλων στον Αστικό Σχεδιασμό (Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ) και στον Σχεδιασμό Μεταφορών (Α.Π.Θ.). Έχει συμμετάσχει στην εκπόνηση μελετών ή στην γνωμοδότηση για μελέτες, σε διάφορες κλίμακες από τον σχεδιασμό γειτονιάς μέχρι τον περιφερειακό σχεδιασμό, είτε για το δημόσιο, είτε για τον ιδιωτικό τομέα. Είναι συγγραφέας άρθρα με θέματα που αφορούν τον πολεοδομικό/χωροταξικό σχεδιασμό. Σήμερα εργάζεται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Παράλληλα με την επαγγελματική του δραστηριότητα, συνδράμει στα τοπικά κινήματα ως πολεοδόμος εξειδικευμένος στην έρευνα δράσης για τον συμμετοχικό σχεδιασμό και τα κοινά.

s_seitanidis@yahoo.gr

Δήμητρα Σιατίτσα

Μεταδιδακτορική ερευνήτρια σε θέματα πόλης και κατοικίας, χωρο-κοινωνικών ανισοτήτων, βιώσιμης ανάπτυξης,

δημόσιων πολιτικών, εναλλακτικών εγχειρημάτων και κοινωνικών κινημάτων, με έμφαση στη Νότια Ευρώπη. Διδάκτορας τομέα Πολεοδομίας-Χωροταξίας (ΕΜΠ), με μεταπτυχιακές σπουδές στην Αρχιτεκτονική και Αστική κουλτούρα (Πολυτεχνικό Πανεπιστήμιο Καταλονίας) και πτυχίο Αρχιτέκτονα-Μηχανικού (ΕΜΠ). Έχει συνεργαστεί σε έρευνες στην Ελλάδα και σε ευρωπαϊκά προγράμματα. Έχει επαγγελματική εμπειρία στην διαμόρφωση πολιτικών στον τομέα κοινωνικής αλληλεγγύης και στην στέγαση σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο. Είναι μέλος ερευνητικών δικτύων και ομάδων.

dimisiat@gmail.com

Ειρήνη-Εριφύλη Τζέκου

Η Ειρήνη-Εριφύλη Τζέκου είναι διδάκτωρ του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ.

Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Οικονομική και Περιφερειακή Ανάπτυξη, στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ και είναι διπλωματούχος του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία και ιδιαίτερα στα εναλλακτικά αγροδιατροφικά δίκτυα, στην κοινωνική καινοτομία και τις δικτυώσεις-συμπράξεις στο πλαίσιο αυτής, καθώς και στην αποανάπτυξη και μετα-ανάπτυξη.

etzekou@plandevel.auth.gr

Μαριάνθη Τσακαλδήμη

Χάρης Τσαβδάρογλου

Ο Χάρης Τσαβδάρογλου είναι κάτοχος Διδακτορικού διπλώματος Πολεοδομίας-Χωροταξίας από το τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών

του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και την τρέχουσα περίοδο είναι Επιστημονικός Υπεύθυνος στο ερευνητικό έργο του ΕΛΙΔΕΚ «Αλληλέγγυες πόλεις σε πρόσφυγες. Θεσμικές πολιτικές και πρακτικές κοινών σε Αθήνα, Μυτιλήνη και Θεσσαλονίκη» (RECITY), Μεταδιδακτορικός Ερευνητής στο Horizon 2020 program «Arrival infrastructures as site if integration for recent newcomers» (REROOT) και διδάσκει Ανθρωπογεωγραφία στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και Κοινωνιολογία του Χώρου στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης στο ΑΠΘ. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την κριτική αστική θεωρία, την αυτονομία της μετανάστευσης, το δικαίωμα στην πόλη, τις επινοήσεις αστικών κοινών καθώς και διαθεματικές, αποαποικιακές και συναισθηματικές γεωγραφίες.

tsavdaroglou.ch@gmail.com

Κωνσταντίνος Τσίντσης

Ο Κωνσταντίνος Τσίντσης γεννήθηκε το 1999 στην Καλαμάτα, στη νότια Ελλάδα. Αποφοίτησε από το 3ο ΓΕΛ Καλαμαριάς,

και το 2023 έλαβε το Δίπλωμα Αρχιτέκτονα Μηχανικού από την Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, έχει ασχοληθεί με όλες τις κλίμακες του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού με ιδιαίτερη αγάπη προς την τεχνική και κατασκευαστική διάσταση της αρχιτεκτονικής. Έχει εργαστεί σε δύο αρχιτεκτονικά γραφεία, ενώ έχει λάβει μέρος σε διάφορα workshops και φοιτητικούς διαγωνισμούς.

kostasthess99@gmail.com

Βίλμα Χαστάογλου

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.