• Εναλλακτικά αγροδιατροφικά δίκτυα στη Θεσσαλονίκη: Η βιωσιμότητα περνάει από το στομάχι;

    Εισαγωγή Τα κρίσιμα ζητήματα και οι προκλήσεις που συνθέτουν την εικόνα του αγροδιατροφικού ζητήματος σήμερα, όπως η αυξανόμενη συγκέντρωση εξουσίας στο πεδίο της παραγωγής και της διανομής αγροδιατροφικών προϊόντων, οι έντονες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην αγροτική παραγωγή, η μείωση του εισοδήματος των αγροτών/τισσών, και ιδιαίτερα των μικρών παραγωγών, η επισιτιστική ανασφάλεια, τα σύγχρονα διατροφικά…
  • Η αποβιομηχάνιση, η νέα επιχειρηματικότητα και οι προοπτικές της Θεσσαλονίκης

    Η σταδιακή αποβιομηχάνιση της Θεσσαλονίκης Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’80, η Θεσσαλονίκη παρουσίαζε δυναμισμό, επίπλαστο όμως και εύθραυστο: στήριζε την ανάπτυξή της σε μια οικονομία χαμηλού κόστους εργασίας, χωρίς μεγάλες προοπτικές. Αυτό είναι ένα μόνιμο χαρακτηριστικό της ελληνικής οικονομίας συνολικά, η οποία είναι προσανατολισμένη στη λεγόμενη «φθηνή ανάπτυξη» (Λαμπριανίδης, 2024, σσ. 82-83): χαμηλό…